CategoriesНовини
Мая Тодорова от МП „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“, Мария Джумайска от МП „Отговорно и устойчиво управление“ и Любимка Георгиева от МП „Енергийни пазари и услуги“ участват в тазгодишното лятно училище на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в Люксембург. Студентите на Стопанския факултет заедно с колеги от други европейски университети бяха посрещнати от президента на ЕИБ Вернер Хойер на откриването на Лятното училище. 80 дипломирани студенти от 22 европейски университета ще се запознаят в дълбочина с климатичната банка на ЕС по време на двуседмични лекции и семинари, преподавани от служители на групата на ЕИБ.Лятното училище на ЕИБ започна с оживен „tour d’horizon“, изпъстрен с анекдоти, чрез които президентът на банката описа ключовата ѝ роля в настоящия поликризисен свят. Той обсъди войната в Украйна и възстановяването на страната, както и начините, по които ЕИБ допринася за борбата с изменението на климата чрез финансиране на новаторски решения. Той също пледира за Европа, която „мисли глобално“ и отговаря по-добре на предизвикателствата на времето.

„Нуждаем се от подхода „можем“, за да отговорим на тези поликризи“, каза президентът Хойер, докато отговаряше на въпроси на студентите. „Нуждите са безкрайни и идеята не е да се произведе максимален обем, а максимално въздействие и добавена стойност“, добави той. Хойер също подчерта необходимостта от укрепване на иновациите и конкурентоспособността на европейските компании.

„Заедно сме, за да направим Групата на ЕИБ устойчива на бъдещето чрез инвестиране в следващото поколение лидери“, каза Шива Дустдар, ръководител на Института на ЕИБ. „Искаме да чуем гласа на нашите бъдещи заинтересовани страни“, каза тя.
Лятното училище на EIB предлага на младите, завършили най-добрите магистърски програми, интензивно двуседмично потапяне в групата на EIB (EIB, EIF, EIB Global, EIB Institute). Организира се всяка година през юни/юли в Люксембург. Всички курсове и семинари се преподават от повече от 30 служители на Групата на ЕИБ, представляващи всички дирекции.

Лятното училище включва също социални дейности и посещения на високо ниво в други институции на ЕС (ESM, Съдът на ЕС и Сметната палата).

Тази година лятното училище на ЕИБ посреща студенти от четири нови университета: Критския университет, Икономическия университет в Братислава, Сегедския университет (Унгария) и Варшавския университет. Те се присъединяват към студенти от Колежа на Европа в Брюж и Натолин, ESADE Барселона, Лондонското училище по икономика, Университета по икономика и бизнес в Прага, Института за политически изследвания в Париж, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Училището по икономика в Стокхолм, Технически университет в Дрезден, Университета „Бокони“, Университета в Букурещ, Университета на Коимбра, Университета в Хелзинки, Университета в Латвия, Университета в Любляна, Университета в Люксембург, Университета във Виена и VU Университет, Амстердам.

От първото издание на Лятното училище през 2018 г. в него се присъединиха близо 300 студенти. Стопанският факултет е академичният партньор на EIB Institute за България и провежда редица инициативи в сътрудничество с Банката.


+359 888 637 654

Телефон


office@febfund.bg

Email


+359 888 637 654

WhatsApp

гр. София 1113,
бул. Цариградско шосе 125,
блок 3
FEB FOUNDATION 2024 © Всички права запазени | Inventum